فکر و خیال، نقش بسیار مؤثّری در تقویت حالات غریزی و تحریک میل جنسی دارد.
رعایت نکردنِ آنچه در نکتۀ پیش گفتیم، تصوّراتی را برای انسان پدید میآورد که فشار غرایز را در او بالا میبرد. مطمئنّاً یکی از عواملی که تخیّل انسان را قوی میکند، حفظ نکردن نگاه است.
گاهی تصوّراتی که به جهت رهایی نگاه ایجاد میشود، اثر تخریبی بیشتری از خودِ نگاه دارد؛ زیرا دامنۀ تخیّل، بسیار وسیع است. جوانی که در ذهنش تصویری را جا داده، میتواند در تخیّلش آن را به صورتهای گوناگونی که خود میخواهد، در آورد. متأسّفانه برخی از جوانان به جهت توجّه نکردن به این نکته، دچار خودارضاییِ تخیلی میشوند؛ یعنی تخیّلات و تصویرهای ذهنی مستهجن، آنها را رها نمیکند و موجب میشود در مکانهای مختلف، از حالت عادی خارج شوند. بنا بر این، مهمترین نکته در مدیریت خیال، مراقبت از نگاه است.
وقتی خیال، فرمانده مملکت وجودت میشود، مصلحت، حقیقت، حکمت و عاقبتت همه تخیّلی میشوند. ضرر برایت سود میشود. دروغ در لباس راست خودش را به تو نشان میدهد. بیعقلی میشود منطقیترین کار و بدترین عاقبت به قدری برایت زیبا میشود که آرزویش را کنی. مراقب نگاهت باش که وزیر دست راست این فرمانده غاصب، همین نگاه است.
رعایت کردن چند نکته، برای تسلّط بر قوّۀ تخیّل بسیار مفید و مؤثّر است: پُر کردن اوقات زندگی، تنظیم ساعت و برنامۀ خواب، دور کردن عوامل تخیّلزا، مشغول شدن هنگام هجوم تخیّلات، و استفاده از اذکار خاص. در ادامه، به توضیح این نکات میپردازیم:
الف) پُر کردن اوقات زندگی
با برنامههای مفید، به گونهای اوقات زندگی خود را پُر کنید که دیگر مجال و فرصتی برای تخیّل نماند. برای این کار، علاوه بر برنامهریزی دقیق درسی، میتوان مطالعات مفید و سازندهای در کنار درس داشت؛ مثل مطالعۀ زندگانی بزرگان، دانشمندان و علمای اسلامی. همچنین میتوان در طول روز، ساعتی را به بازیهای مفید فکری و هنری اختصاص داد.
به فرمودۀ امیر مؤمنان علی(علیه السلام)، «اگر کار، مشقّتبار است، بیکاری دائمی، مفسده انگیز است».
برنامه نداشتن برای شبانه روز، یعنی علف خرس دانستن عمر. کاش همان طور که بیهوده خرج کردن پول را نشانۀ جنون میدانیم، تلف کردن عمر را هم دیوانگی میدانستیم.
ب) تنظیم ساعت و برنامۀ خواب
یکی از مناسبترین زمانهایی که قوّۀ خیال، فرصتی برای فعّالیت مییابد، زمانی است که شخص برای خواب آماده شده و دراز کشیده؛ امّا خوابش نمیبرد. برای این که چنین هجمهای پیش نیاید، بهتر است وقتی به رخت خواب برویم که کاملاً خسته شدهایم و پس از چند لحظه، خوابمان میبرد.
ج) دور کردن عوامل تخیّل زا
هر چه ما را به وادی تخیّلات زشت میبرد، از محیط اطرافمان دور کنیم. مثلاً احتمال دارد از جنس مخالف خود هدیه یا نامهای داشته باشیم. این هدیه، چون از طرف جنس مخالف است، خود عاملی برای به کار انداختن خیال و به دنبال آن، تحریک قوای جنسی است. پس چنین چیزهایی، حتماً باید دور انداخته شود. عکسها و بلوتوثهای نامناسب هم تخیّلات زشت تولید میکند.
د) مشغول شدن هنگام هجوم تخیّلات
با تمام این کارها اگر باز هم تخیّلات به ما حملهور شد، خیلی زود خود را مشغول کاری کنیم. مثلاً با کسی مشغول صحبت شویم یا کتاب بخوانیم و یا هر کار دیگری که ما را از آن تخیّل زشت، رهایی دهد. به ویژه اتاق خواب را از عکسهای محرّک، خالی کنیم و به جای آن، از تصاویر شهدا و حرم اهل بیت(علیهم السلام)و مانند اینها استفاده کنیم.
خیال، فرمانده فریبکاری است. وقتی ذهنت را با سربازانش اشغال میکند، طوری نشان میدهد که گویا تو دیگر راه فراری نداری! فریبش را نخور. خیال این قدرها هم که نشان میدهد، قوی نیست. دست تسلیم را که در مقابل خیال بالا ببری، قدت را خم میکند. مبارزه کن. پیروز میشوی.
ه) اذکار خاص
در روایات و دستورهای علما اذکاری برای مدیریت خیال گفته شده است. برای نمونه، سرور زمینیان و آسمانیان، امیر مؤمنان علی(علیه السلام)فرمود:
هنگامی که شیطان یکی از شما را وسوسه کرد، به خدا پناه ببرد و با زبان و قلبش بگوید: «آمَنتُ بِاللهِ وَ رَسُولِهِ مُخلِصاً لَهُ الدّین؛ به خدا و رسولش ایمان آوردم، در حالی که دینم را برای او خالص گردانیدم».
شخصی از آیت الله بهجت(ره)پرسید: «برای نفی خواطر چه کنیم؟». ایشان فرمود: «ضدّش را انجام دهید. استغفار کنید و صلوات بفرستید که ضدّ آن خواطر است». برخی از علما هم آیت الکرسی و معوّذتین(سوره ناس و علق) را برای دفع خیالات مفید دانستهاند.