مقام اهل بیت

مقام اهل بیت

رسول خدا صلوات الله وسلامه علیه فرمودند:
«
یا علی طوبَی ِلمَن أحَبَّک» خوشا به حال کسی که تو را دوست دارد .
حقیقتاً چنین است ، اینکه خوشا فرموده اند، بدین معنا نیست که کس دیگری هم پیدا می شود بلکه منظور این است که این دوستی، علی البدل ندارد .دوستی که بدیل وجایگزین نداشته باشد ، هم در دنیا خوشا بر آن و هم در آخرت .

یعنی اینکه آن کسی که تورا دوست دارد به کمالی دست پیدا کرده است که هم در دنیا آرامش دارد وهم در آخرت .هم در دنیا به چنان لذتی دست پیدا می کند که دیگران از آن بی بهره اند وهم در آخرت .
طوبی لمن أحبک ، تنها تشویق نیست که بگوییم بارک الله،خوشا به حالت،احسنت ،آفرین ، خیلی بیشتر از این است .این کلمه نشان دهنده حقایق ،معارف وواقعیتهایی است که عبارتست از کمالهای بی مانند .

مقام اهل بیت

رسول خدا صلوات الله وسلامه علیه فرمودند:
«
یا علی طوبَی ِلمَن أحَبَّک» خوشا به حال کسی که تو را دوست دارد .
حقیقتاً چنین است ، اینکه خوشا فرموده اند، بدین معنا نیست که کس دیگری هم پیدا می شود بلکه منظور این است که این دوستی، علی البدل ندارد .دوستی که بدیل وجایگزین نداشته باشد ، هم در دنیا خوشا بر آن و هم در آخرت .

یعنی اینکه آن کسی که تورا دوست دارد به کمالی دست پیدا کرده است که هم در دنیا آرامش دارد وهم در آخرت .هم در دنیا به چنان لذتی دست پیدا می کند که دیگران از آن بی بهره اند وهم در آخرت .
طوبی لمن أحبک ، تنها تشویق نیست که بگوییم بارک الله،خوشا به حالت،احسنت ،آفرین ، خیلی بیشتر از این است .این کلمه نشان دهنده حقایق ،معارف وواقعیتهایی است که عبارتست از کمالهای بی مانند .

«
یا علی طوبی لمن أحبک وصدَّقَ بک» یا علی خوشا به حال کسانی که تورا دوست دارند وتو را تصدیق می کنند،در سخن تو تردید روا نمی دارند ،درکلام تو اندیشه روا نمی دارند ؛ یعنی آنچه را که تو گفتی نمی گویندکه باید بیندیشیم تا معلوم شود آیا با قواعد منطقی سازگار است ؟ و اگر صادق باشد، بپذیریم ،اگر ناسازگار است ردّش کنیم ،نه این گونه نیست .

خوشا به حال کسانی که امیرالمؤمنین را تصدیق می کنند و اگر در برخی از موارد قوانین منطقی با این سخن نا سازگار بود می گویند آنچه را که امیرالمؤمنین گفت ما نفهمیدیم ولی صدق است وحق .
«
و َوَیلٌ لمن أبغضک » وای بحال کسی که ازتو کینه ودشمنی در دل داشته باشد ،« وَکذبَ بِکَ» و تورا تکذیب کند .
بحث تولی وتبری را در فروع دین داریم .درست است که به ظاهر این دو در آخر قرار گرفته اما به واقع حقیقت دین ،مغزومحتوای دین تولی وتبری است . امام صادق صلوات الله وسلامه علیه در پاسخ آن فردی که پرسید: یابن رسول الله ،آیا این دوستی ها ی ما به درد هم می خورد یا نه ؟ (البته کسی که این طور سؤال کرده است حاکی از این است که از معارف الهی آگاهی چندانی ندارد ،حتی به اندازه ما آدمهای این عصروزمان هم اگاهی ندارد. چون ما همه سرمایه مان همین محبت خاندان پیامبر است .علاوه بر آن ،از لحاظ عملی هم، آدمی که نارسایی وکاستیهای زیادی در عمل دارد وبه جایی نرسیده است ،چنین می گوید که فقط ما همین محبت شما را داریم ،این به درد جایی هم می خورد یا نه ؟)

حضرت فرمود :«
هَل الدّین الاّ الحُبّ والبُغض »مگر دین غیر از حب وبغض چیز دیگری هم هست . مگر دین غیر از تولّی وتبرّی چیز دیگری هم هست ؟مگر دین جز دوستی خاندان پیامبر ، سلم داشتن با آنها و حرب بودن برای دشمنان آنها است ؟
اگر تولی وتبری را برداشتید ،توحید را هم بر داشته اید .
لا اله الاّ الله را بر داشته اید . لا اله الاّ الله یعنی جنگ و دشمنی دشمنان خدا و دوستی دوستان خدا ، ‹لا› دشمنی را می رساند و‹ الاّ› هم دوستی را بیان می کند.
پس بنا بر این خوشا به حال دوستانت و بدا به حال دشمنانت .
دوستان تو که هستند؟ «
مُحِبّوک معروفون فی السّماء السّابعَة والارض السابعة السفلی»؛ دوستان تو در آسمان هفتم وزمین هفتم معروف وشناخته شده هستند منتها نسبت به کسانی که نسبت به زمین و محتوا وباطن آن آگاهی داشته باشند.در زمین دوستان تو شناخته شده هستند در آسمان نیز چنین اند.

«
و ما بین ذلک» ،بین زمین وآسمان هم همین طور ، بنا بر این دوستان امیر المؤمنین شهرت جهانی وکیهانی دارند.
ویژگیهای ایشان چیست ؟ «
هم اهلُ الدّین » اول اینکه اینها دیندار هستند ، دینشان فقط بر زبانشان نیست بلکه در عملشان نیز نشان می دهند.
«
والورع » اهل تقوا هستند ، خویشتن دارند ، با لذتهای مقطعی و لحظه ای غفلت را به خود نمی خرند ، خود را به غفلت نمی آلایند .

«
والسّمت الحَسَن » چهره نیکو دارند . این چهره نیک غیر از این است که مثلاً چشمهایش چگونه است یا ... ؛ به گونه ای هستند که دیگران وقتی به آ نها مراجعه می کنند وبا آ نان برخورد دارند جز نیکی نمی یابند . یعنی در گفتارشان نیک اند ، درکردارشان نیک اند . همه غم و غصه هایشان را در دل دیگران نمی ریزند . عصبانیت خود را به دیگران منتقل نمی کنند . اگر هزار غم وغصه هم که داشته باشند وقتی که با بنده ای از بندگان خدا برخورد می کنند ،آنها را اظهار نمی نمایند بلکه ‹ بِشرُهُ فی وجهِه› خوشی هایشان در چهره شان دیده می شود ،حتی اگر خوشحال نباشند . بدین خاطر که اظهار غم و غصه حداقلش این است که بندگان خدا را متأثر می کند و متأثر شدن بندگان خدا امر پسندیده ای نیست . اگر چیزی نداشتیم که شادشان کنیم شادیشان را هم منقص کردن امر نا پسندی است .
دوستان امیر المؤمنین خوش هیأت اند ، خوش منظرند . هم ظاهرشان وهم باطنشان . منظرشان کریه نیست . کریه بودن به این است که آدمی به گونه ای سخن بگوید که دیگران متأثر بشوند، همه پشیمان بشوند به گونه ای ابروانشان در هم گره خورده است که غم و غصه اش به دیگران منتقل می شود واین ‹ سمت حسن › نیست بلکه سمت حسن این است که هیأ تش مطلوب باشد و به زیبایی خودش توجه داشته باشد که البته همیشه باید میانه روی را در نظر داشت .
شرح خطبه متقین ،درس 35،تاریخ23/1/82

حدیث 2

مَثَلُ اهل بَیتی کَمَثل سَفینة نوح مَن َرکِبَها نَجی و مَن تَرَکَها غَرَق
اگر کسی می خواهد به سر منزل مقصود دست یابد چون نمی تواند همه راه را خودش برود باید تا لب دریا را خود بیاید وآنجا در کشتی بنشیند . در کشتی دیگر لازم نیست راه برود، بلکه آنگاه که در کشتی نشست هر کجا که این کشتی و کشتی بان رفتند این مسافرهم همراه آنها خواهد بود .
مثل اهل بیتی کمثل سفینة نوح›اهل بیت پیامبر همانند کشتی نوح هستند که «من رکبها نجی ومن ترکها غرق» ؛ اگر بخواهید به مقصد برسید باید خود را به کشتی برسانید . که با این همه یاد آوری ها و تذکرات ، راهنمایی ها ودلسوزیهایی که ائمه معصومین علیهم السلام واین کشتی بانها بیان فرمودند و این همه دعوت ها و طلب ها که اظهار نموده اند، اگر خود را به کشتی نرسانیم یعنی بسیار ضعیفیم ، بسیار نادانیم ، بسیار ناتوانیم و... .
اگر انسان توانایی شنا کردن ندارد ، توانایی اقیانوس پیمودن ندارد، حداقل باید خود را تا لب دریا برساند .

حدیث 3
فردی در حضور امام صادق علیه السلام سؤال کرد: که امید وار کننده ترین آیه کدام است ؟حضرت فرمود : دیگران (مخالفان پیامبر ودیگر گروهها) چه می گویند ؟ آن مرد گفت : این آیه که «
یاعبادی الذین أسرفوا علی أنفسکم لاتقنطوا من رحمة الله »(زمر/53 )؛ ای بندگانی که اسراف وزیاده روی کردید ، گناه و عصیان کردید ، از رحمت خدا مأیوس نشوید .

مأیوس نشدن یعنی چه ؟؛یعنی نگران نباشید خدا بخشنده است و در جای دیگر فرموده که : «
انّ الله یغفرُ الذنوب َجمیعاً»؛ خداوند تمامی گناهان را می آمرزد . این آیه خیلی به انسان امیدواری می دهد ودیگر چیزی باقی نمی گذارد «لاتقنطوا» نیز خیلی کارها می کند وبالاخره آن کریم دست آدمیان وبندگان خدا را خواهد گرفت . و مخصوصاً اینکه « لاتقنطوا» خطابش تنها به امت پیامبر نیست وهمه بندگان خدا را شامل می شود .
آنگاه امام صادق صلوات الله وسلامه علیه فرمود که اینطور نیست . این آیه امیدوا ر کننده ترین آ یه نیست .
حال شما حدس بزنید که آن آیه چیست که امیدوار کننده تر از آیه بالا باشد ؟ آخر آن آیه دیگر چیزی باقی نگذاشته تا کسی غم و غصه بخورد ، فرمود نه یک آیه دیگری است که اصلاً سخن از غم و غصه را کنار بگذارید وشاد باشید .
بعد آن بنده خدا سؤال کرد این آیه کدام است ؟ حضرت فرمود این آیه که خداوند فرمود :
« و مِِنَ الّلیلِ فتهجدبه ...عسی اَن یبعثَکَ مَقاماً مَحموداً ».(اسراء /79 )
ابتدا خطابش به پیامبر است ؛ پیامبر من!، حبیب من! شبها را بیدار باش که به وسیله بیداری است که به مقام محمود می رسی .
رسول خدا به مقام محمود می رسد که نه تنها جن و انس بلکه شیطان هم امید شفاعت پیدا می کند . حال اگر قرار باشد که شیطان امید شفاعت پیدا کند بقیه چگونه خواهند بود ؟ آنگاه بقیه همه از فرط شوق وذوق و خوشی بیهوش و مدهوش خواهند شد. البته اینها هیچ کدام مانعی ندارد که جهنم هم باشد و رحمت ا لهی هم باشد .

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد